2018. Szeptember 19. Szerda  Vilhelmina | 13°C - 28°C

Orgoványi Művelődési Ház és Könyvtár

Elérhetőségeink és bővebb információ:

6077 Orgovány, Kossuth u. 69.
Tel: 06-76/591-044
Email: konyvtar.org@gmail.com

 

Könyvtár nyitva tartása
Hétfő:                  8-12
Kedd:                  13-18
Szerda:                13-18
Csütörtök:          8-12
Péntek:                13-18
Szombat:             10-12 (oktatás, előadás függvénye)
Vasárnap:            –

A könyvtár nyitva tartása az IKSZT-én belül a rendezvények (tanfolyamok, fogadóórák, klubok) miatt módosulhat.

 

Története

1951-ben a tanácsok első tevékenységei között szerepel a Községi Könyvtár megvalósítása, ami a település fő utcáján, a Kossuth L. u. 44. szám alatt került elhelyezésre. A 60-as évektől működött a községi könyvtár a falu és a tanyasi iskolák ellátójaként. A kölcsönzés szabályozása, és a következetes állománykezelés hiányában a kiküldött állománynak csak töredéke került vissza a községbe. 1969. március 21-én, a Magyar Tanácsköztársaság kikiáltásának 50. évfordulójának alkalmából, az ellenforradalmi terror mártírjainak, a hírhedt orgoványi vérengzés áldozatainak emlékére és tiszteletére új, modern művelődési házat adtak át. A község Művelődési Háza, melyet Jurcsik Károly és Varga Levente tervezett, az 1967-ben kiírt „Fejleszthető Művelődési Otthonok” című pályázat eredményeként készült el. 1971-ben az épület tervezéséért Jurcsik Károly Ybl-díjat kapott.

Simon Mariann a Kötődések és kötöttségek, identitáskeresés a hazai építészetben 1968-1972 című tanulmányában a következőképpen ír: „ Az orgoványi épületnek két fő érdemét emelte ki Szrogh György: a flexibilis használatot lehetővé tevő térszervezést, és a gondos, összehangolt anyagválasztást és részletképzést. Előbbinek nyilvánvaló előképeként szolgálhatott Jurcsik számára Louis Kahn és a strukturalitás gondolatai. A kiszolgált és a kiszolgáló terek kettősségének elve magyarázza az összeszűkülő, majd kiteresedő, de mindenhova eljutó előcsarnok-folyosó meghatározó szerepét, amelyhez kifele a közösségi terek kapcsolódnak. Az épület megjelenését a kívül-belül egységesen fehérre meszelt, vertikálisan tagolt nyerstégla felület és a feszített osztású borovi fenyő nyílászárók határozzák meg.”

A község lakosai közös célnak tekintették az építkezést, ezért mindenki részt vett benne erejével, idejével, és tudásával. A munkálatokról ma is sokan tudnak mesélni.

Itt kapott méltó helyet a község könyvtára, utcafronti, napfényes, tágas helyiségben. Minden feltétel adott volt ahhoz, hogy a könyvtár zavartalanul működjön.

A változást a 80-as évek végén, 90-es évek elején nyomon követhető politikai helyzet erősen meghatározta. A könyvtárnak otthont adó művelődési házat és helyiségeit a fenntartási költségek előteremtésének hiányában vállalkozások számára adták ki. Így a könyvtár elhelyezésére az iskolában került sor az egyik tanteremben.

2001. október 22-én, ünnepélyes keretek között újra a Művelődési Házban  kapott helyet a könyvtár, ahol azóta is működik. Alapfunkciója mellett a szolgáltatások köre folyamatosan bővül, pályázat útján beszerzett számítástechnikai eszközök állnak rendelkezésre a minél gyorsabb információszerzés érdekében.

Az eMagyarország-pontként működő könyvtár szeretettel és segítségnyújtással várja az érdeklődőket.